Cei 25 de ani de la înființarea Batalionului 151 Infanterie Războieni Iași au fost marcați și printr-o expoziție la Palatul Culturii

Publicat: 15/09/2019, 16:39

Expoziția de la Palatul Culturii din Iași este intitulată „25 de ani în Slujba Păcii” și prezintă sfertul de veac de la înființarea Batalionului 151 Infanterie Războieni. Este prima expoziție militară într-un muzeu cilvil, iar astfel au fost expuse mărturii ale celor mai importante momente din istoria Lupilor Negri.

„Pentru Armata României, Batalionul 151 reprezintă o unitate de elită alături de celelalte unități, fiind cea de-a treia unitate intrată în teatrul de operații din Afganistan, în 2003, menținându-se acest nivel, chiar depășindu-l. Pentru mine să fiu Lup Negru, acum când mă întrebați m-au copleșit emoțiile deoarece sunt aproape de la început, din 99 îmi desfășor activitatea în acest Batalion. Am prins, mai puțin Angola, celelalte misiuni le-am prins împreună cu Lupii. Eu sunt mândru de această poziție, de acest statut, să fiu Lup Negru”, a declarat lt. Col Vasile Mironescu, locțiitorul comandantului Batalionului 151 Infanterie

Drapelul de luptă al Lupilor Negri a fost decorat de 6 ori: în 2004 cu Ordinul „Virtutea Militară” în grad de cavaler, cu însemn pentru militari, de pace, în 2007 cu Emblema de Onoare a Statului Major al Forțelor Terestre și în 2008 cu cea a Statului Major General, în 2014 cu Ordinul „Virtutea Militară” în grad de ofițer și cu Emblema de onoare a Armatei României cu însemn de război și în 2017 cu Ordinul „Virtutea Militară” în grad de Comandor. O parte dintre documentele care atestă aceste decorații au fost și ele expuse.

Prin medalii, uniforme, armament sau fotografii din misiuni, Lupii Negri își spun povestea celor care vin să viziteze expoziția.

„Palatul Culturii găzduiește această expoziție pentru că momentul aniversat este unul deosebit. Sunt 25 de ani, un sfert de veac de când Batalionului 151 Infanterie reprezintă țara noastră pe tot felul de fronturi internaționale, misiuni de pace, misiuni în care au acumulat o experiență deosebită și un foarte bun renume, iar Palatul Culturii este un excelent loc de întâlnire cu publicul pentru că ceea ce a însemnat istoria aceasta de un sfert de veac merită să fie cunoscută în plin de vizitatori, de cetățenii orașului. (…) Este terenul pe care se pot întâlni cetățenii, societate civilă și armata și pot comunica foarte bine”, a explicat Sorin Iftimi, istoric.

De 25 de ani, plutonierul adjutant Cătălin Dobrea are o a doua familie, cea a Lupilor.

„Eu sunt militar în acest Batalion încă de când s-a înființat. Am intrat pe această poartă ca un simplu civil, m-am angajat aici și iată că au trecut 25 de ani de aplicații, 25 de misiuni, de lucruri pe care le- am învățat și am încercat să le petfectionăm ca să ajungem la nivelul la care suntem la ora actuală. Am 8 misiuni în afara. Cel mai greu moment a fost în 2009. Executam o misiune în Afganistan, undeva pe la 11 noaptea, FOB-ul în care eram dislocat a fost atacat, după vreo oră jumătate când am ajuns la infirmerie mi-am regăsit toată grupa, cei sase militari ai mei din grupă toți erau răniți. A fost un soc pe care l-am suferit pe moment, dar am încercat sa îmi revin cât mai rapid, astfel încât să fiu alături de colegii mei, să poată să se refacă și să revenim la acele lucruri pe care le aveam de făcut. Din păcate unul dintre EI, Florin Cojocaru nu a mai putut sa revină, a fost rănit destul de grav și a fost transferat la un spital din Germania”, își amintește Cătălin Dobre.

Au 11 misiuni internaționale și de fiecare dată când s-au întors acasă au raportat misiune îndeplinită.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO Momentul atacului din Crângași. O cameră de bord i-a înregistrat pe cei doi tineri...
Prințul Harry și Meghan Markle, probleme grave cu legea! Ducii de Sussex nu și-au plătit...
Fostul milionar din fotbalul românesc a ajuns sărac lipit pământului la 72 de ani! A...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
La 12 zile după nuntă, un tânăr din Indonezia a aflat că soția lui era...
Afacerea cu care s-au îmbogățit doi români întorși după 7 ani din Italia. Sebastian și...
Dieta CIUDATĂ a lui Michelle Obama, la 60 de ani! Alimentul la care a renunțat...
Crima din Crângaşi, produsă din cauza unui Like dat pe Facebook. Victima încercase să îşi...
Cine e, de fapt, bărbatul omorât în bătaie în Crângași! Breaking news
Un bărbat a atacat cu un cuțit mai mulți oameni, în plină stradă! Unde s-a...
Top cele mai bombate posterioare! Vedetele își etalează trupurile în țările calde
Volkswagen dă startul precomenzilor lui Golf GTI. Cât costă acesta?
Iată cine este bărbatul ce l-a împuşcat pe premierul slovac. Este membru al Societăţii Scriitorilor...
Nouă ERUPȚIE COLOSALĂ pe Soare! S-a VĂZUT tocmai din...
Rămâi pe loc fără PERMIS. Legea nouă care intră în vigoare în România
Simona Halep a vorbit despre relația cu Patrick Mouratoglou: Am avut încredere
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
Val polar în România! Anunțul îngrijorător al meteorologilor
Julia este hotărâtă să nu îi mai ierte greșelile lui Robi: „Vreau să îți spun...
Lavinia Pîrva, despre momentele dificile din mariajul cu Ștefan Bănică Jr.: ”A fost o perioadă...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Moșule, când e mai bine să mă însor, mai devreme sau...
Valurile de căldură au cauzat 150.000 de morți pe an în lume, între 1990 și...
×